Nosaki sava īpašuma vērtību Nosaki sava īpašuma vērtību
Learn more

Mūsu aģenti noteikts tava īpašuma vērtību 1 darba dienas laikā BEZ MAKSAS, balstoties uz pieredzi, zināšanām, vērtēšanas metodēm un statistiku. Tas prasīs tikai piecas minūtes tava laika. Pareizā īpašuma tirgus cenas izvēle ir ļoti svarīgs elements veiksmīgai nekustamā īpašuma realizācijai, un tas izšķir, vai īpašums tiks pārdots ātri un par maksimālo vērtību. Nosakot tirgus cenu, vidējais realizācijas ātrums ir trīs mēneši.

Uzzināt vairāk
Populārākie jautājumi un atbildes par privātmājas būvniecību un iegādi
Clock2022-01-18 https://img.abc.lv

Populārākie jautājumi un atbildes par privātmājas būvniecību un iegādi



Par privātmāju sapņo gandrīz katra ģimene, kas ir nostabilizējusi savu finansiālo stāvokli, jo tieši finanses ir galvenais apstāklis, kas vairākos gadījumos liek mainīt savu izvēli uz dzīvokli. Dažādu sociālu, politisku un ekonomisku procesu ietekmē dzīvokļu cenas ir augušas un pielīdzinājušās ar mājas cenām, piemēram, dzīvoklis Rīgas centrā maksās tikpat, cik izmaksā privātmājas būvniecība 30 km attālumā no galvaspilsētas.  

Pēc statistikas datiem aptuveni 70% iedzīvotāju izvēlas dzīvi dzīvokļos, taču pēdējo gadu tendence liecina, ka ir strauji augusi interese par privātmājām, jo īpaši par celtniecību. Tā beidzamajos gados kļuvusi ievērojama lielāka, liecina nekustamā tirgus ekspertu apkopotie dati. Aptuveni 20% no piešķirtajiem hipotekārajiem kredītiem paredzēti tieši māju celtniecībai. Privātmājas iegāde vai celtniecība ir ekonomiski pamatojama izvēle, jo ne tikai nekustamie īpašumi, bet arī dzīve pilsētā kļūst dārgāka. 

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2021. gada 1. pusgadā tika izsniegta 1151 atļauja, lai sāktu viena dzīvokļa mājas būvniecību. Salīdzinot ar 2020. gada 1. pusgadu, šajā rādītājā piedzīvots 41,6% kāpums. Vienlaikus par 32,6% pieaugusi arī kopējā platība būvniecībai, sasniedzot 230,6 tūkstošus kvadrātmetru.

Ir skaidrs, ka dzīvot privātmājā ir pamatota un racionāla izvēle, ja ir veikta visu “par” un “pret” izvērtēšana. Tomēr aktuāls paliek jautājums: labāk māju pirkt vai būvēt? Atbildi uz šo un vēl citiem populāriem jautājumiem sniegts Sortter kredītu salīdzināšanas portāla eksperti. 

Kā racionālāk būvēt privātmāju – saviem spēkiem vai ar hipotekāro kredītu
Hipotekārais kredīts ir pieejams gan mājas iegādei, gan celtniecībai. Bez noteiktas saskaņošanas neiztikt arī tad, ja māju iecerēts celt par saviem līdzekļiem. Šādā gadījumā saskaņošana būs jāveic tikai vietējā būvvaldē un ar piesaistītajiem būvniekiem. 

Raugoties uz jautājumu no finansiālās puses, protams, ka izdevīgāk ir būvēt par saviem līdzekļiem, kas ietaupīs banku komisijas, hipotekārā kredīta procentu likmes, dažādu obligāto specialistu piesaistes izdevumus utt. Tomēr ir vērts padomāt par priekšrocībām, ko sniegs profesionāļu pavadība bankā. Izvēloties šo ceļu, jūs noteikti būsiet informēts par likumdošanu un būvniecības procesu, jo banka pārbaudīs gan sagatavošanās fāzi, gan celtniecības un nodošanas ekspluatācijā fāzes.

Ar ko sākt, ja vēlos uzcelt privātmāju? 
Pirmkārt, jāsāk ar savu iespēju apzināšanu. Ne velti tautā runā: “Saskaiti, cik maksās uzcelt māju, un reizini ar divi.” Ja lēmums tomēr ir pieņemts par labu celtniecībai ar hipotekāro kredītu, tad jāņem vērā, kurā bankā vislabāk aizņemties. Šeit lieti noderēs Sortter kredītu salīdzināšanas portālasalīdzināšanas serviss.

Pēc rūpīgas plānošanas un kredīta apstiprināšanas no bankas būs nepieciešams veikt virkni procedūru: 

  • Zemesgrāmatas apliecību saņemšana,
  • Zemesgabala robežplāna saņemšana,
  • vietējā būvvaldē izsniegta plānošanas un arhitektūras uzdevuma saņemšana,
  • būvniecības ieceres sagatavošana,
  • pagaidu energosertifikāts un būvuzņēmuma projekta sagatave,
  • būvatļaujas saņemšana,
  • līgumu slēgšana un celtniecības uzsākšana.

Kā izvēlēties būvniekus?
Šis ir diezgan sarežģīts un individuāls jautājums. Vislabāk ir paļauties uz labām atsauksmēm. Jāatceras arī, ka labiem un profesionāliem būvniekiem un kompetentiem speciālistiem vienmēr būs liels pieprasījums un izcenojums būs lielāks nekā citiem. Privātmājas celtniecība sev un savai ģimenei nav tā vieta, kur taupīt. Tāpēc šeit noteikti ir ieteicams izvēlēties dārgākus, bet kompetentus, zinošus un pieredzes bagātus speciālistus. 

Kāds ir valsts atbalsts privātmāju celtniecībai?
Pastāv divas izplatītākās valsts atbalsta programmas mājokļa iegādei – ALTUM un BALSTS. ALTUM ir valsts attīstības finanšu institūcija. Atbalsts mājokļa iegādei privātpersonām pieejams jauniem speciālistiem un ģimenēm ar bērniem (vai bērna gaidībās). Valsts garantija kalpo kā daļēja pirmā iemaksa mājokļa celtniecībai vai ar hipotekāro kredītu. Šajā gadījumā kā pirmo iemaksu 15% vai 20% vietā būs jāveic vien 5% iemaksu.

Balsts ir vienreizēja subsīdija, ko valsts izmaksā daudzbērnu ģimenei (3 vai vairāk bērni). Tās apjoms ir vai nu 8 000 eiro (3 bērnu ģimenēm), vai 10 000 (4 un vairāk bērnu ģimenēm). Ģimenēm ar 3 un vairāk bērniem ir iespējams iegūt vēl 2 000 eiro, ja potenciālais mājoklis atbilst augstām energoefektivitātes prasībām.

Vai tagad ir piemērots laiks mājokļa celtniecībai?
Pandēmijas rezultātā ir augušas gan mājokļu cenas, gan mājokļu būvniecības izmaksas. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2021. gada otrajā ceturksnī būvniecības izmaksas Latvijā palielinājušās par 29,1%. Pašlaik būvmateriālu cenas turpina augt, un pēc nozares profesionāļu aplēsēm tāda tendence saglabāsies līdz 2022. gada vidum, kad cenu līmenis apstāsies, bet netiek prognozēta to atgriešanās sākotnējā līmenī.  Tas viss notiek inflācijas pavadībā valstī, kas atkārtoti apliecina, ka cenu kritumu nevajadzētu gaidīt. 

Raugoties uz jautājumu ilgtermiņā, jo īpaši, ja šobrīd īrējat dzīves vietu, tad noteikti ir vērts sākt ieguldīt jau savā nekustamajā īpašum



Avots: https://abc.lv
Pievienoja: Pilat
+371 27888678